illustraties over mensen en hun belevingswereld

Wat is dat dan, geluk?

Voor Ender & May werd ik gevraagd een gastblog te schrijven over mijn visie op geluk. Ik plaats hem nu ook hier:

pagina uit “Met je hoofd in de wolken” geschreven door Theo Olthuis
Dromen op papier

Geluk, wat is dat dan? Voor mij als illustrator is geluk tekenen en creëren. Het is dromen weergeven op papier en hier zo in opgaan dat ik alles om me heen vergeet. Tekenen geeft me ontspanning en maakt me gelukkig.

Geluk is maken en mogen zijn

Omdat ik nogal kritisch kan zijn op mijn werk is geluk voor mij ook blij mogen zijn (van mezelf) met wat ik maak, zonder dat het perfect hoeft te zijn, om fouten te mogen maken in mijn tekeningen en mezelf toe te staan om er op papier maar een zooitje van te maken. Het aforisme van Theo Olthuis sluit daar in mijn beleving goed bij aan (zie illustratie). Ik mocht het in opdracht van uitgeverij Loopvis illustreren voor het kakkerlakje “Met je hoofd in de wolken”, een klein boekje om per post te kunnen versturen, zodat je er ook anderen blij mee kunt maken. Het is natuurlijk persoonlijk wat iemand gelukkig maakt, maar fouten mogen maken (en vies mogen worden), is denk ik voor iedereen een onderdeel van geluk.

Geluk is dromen en spelen

Ik houd ervan te mijmeren en te dromen, bijvoorbeeld terwijl ik naar naar buiten naar de lucht kijk of door de natuur wandel. Ook houd ik ervan te spelen met allemaal verschillende materialen op papier en maar te zien wat er ontstaat. Soms krijgen mijn overpeinzingen of dromen zo vorm op mijn papier. Dromen is ook je fantasie de vrije loop laten, net als bij spelen. Als ik denk aan geluk, vormt zich dan ook vaak automatisch een beeld van spelende kinderen in mijn hoofd.

De schoonheid zien van de kleine dingen

Mijn passie is mooie illustraties maken die een tekst meer betekenis geven. Illustraties die je raken (jij als lezer) en die jouw dag een beetje mooier maken.

En altijd de schoonheid blijven zien van de kleine dingen.