illustraties over mensen en hun belevingswereld

#the100dayproject op Instagram – 100 redactionele illustraties over hoe om te gaan met stress.

100 dagen mensen verbeelden

100 dagen mensen tekenen #the100dayproject2018

Momenteel doe ik mee met het 100-dagen-project op instagram, wat inhoudt dat ik 100 dagen lang een illustratie met een vast onderwerp op instagram post. Vorig jaar heb ik dit ook gedaan en mezelf hierdoor als illustrator beter leren kennen. Het onderwerp waar ik toen voor gekozen heb was “mensen” en zo heb ik mijn liefde voor het tekenen van mensen ontdekt. Ik heb veel positieve reacties op mijn werk gekregen, wat mij weer vertrouwen gaf dat ik op de goede weg zat en motivatie om door te gaan. Mensen tekenen vind ik heerlijk om te doen. Vooral mensen met een naar binnen gerichte blik. Mensen die nadenken, zodat jezelf ook na gaat denken: waar denkt deze persoon eigenlijk aan? Mijn getekende mensen hoeven, nee mogen, van mij niet perfect te zijn, want in werkelijkheid is ook niemand perfect. Ik houd juist van deze schoonheid van imperfectie.

Een illustratie met diepgang

Dit jaar wilde ik mijn onderwerp wat aanscherpen, omdat mijn werk als redactioneel illustrator zoveel meer inhoudt dan alleen maar mooie plaatjes maken. Met mijn illustraties wil ik een tekst aantrekkelijker en interessanter maken en ervoor zorgen dat deze sneller beter begrepen en onthouden wordt. Ik vind het belangrijk dat mijn illustraties niet alleen mooi zijn, maar ook inhoud hebben. Dat ze passen bij een eventuele tekst en je uitnodigen erbij stil te staan. Illustraties waar je blij van wordt (jij als lezer) en je dag een beetje mooier maken.

Redactionele illustraties over stress

Dit jaar heb ik er daarom voor gekozen 100 dagen stress te verbeelden, omdat veel mensen hier last van hebben. We leven met z’n allen veel te gestrest, wat niet gezond is voor onszelf en voor onze medemens. Met mijn illustraties wil ik mensen op een subtiele manier een spiegel voorhouden en laten zien waar stress toe kan leiden, niet in de laatste plaats tot last die andere mensen door jouw stress kunnen ervaren. Zo geef ik met mijn illustraties af en toe ‘praktische’ oplossingen hoe om te gaan met de stress van een een ander. Door al deze oplossingen waar je eigenlijk niks aan hebt, ervaar je als kijker uiteindelijk dezelfde machteloosheid als iemand die te maken heeft met gestreste personen in zijn directe omgeving. Een pasklare bruikbare oplossing is er niet.

100 dagen lang iets posten kan af en toe best stressvol zijn. Gelukkig werkt tekenen bij mij altijd stress verlagend!

Mocht je mijn #100dayswithsomestress willen volgen op instagram, dan kan dat hier: https://www.instagram.com/irmavanosch/

#100dayswithsomestress