illustraties over mensen en hun belevingswereld

Emotie in illustraties

Associatie door middel van gevoel en emotie

Redactionele illustraties zijn, meer dan foto’s, niet gebonden aan een werkelijkheid. Illustraties kunnen de rollen omdraaien. Ze kunnen de werkelijkheid naar hun hand zetten.

Om extra aandacht te krijgen met een illustratie kan deze verwarring zaaien, woede opwekken of afgrijzen kweken.

Veel illustraties moeten het sterk hebben van associatie. Een goede illustratie doet een beroep op de kijker en op de beleving, inleving en het leggen van verbanden. Ze moet aansporen tot associatie, gevoel en emotie.

Emoties tekenen

Mijn favoriete onderwerp om te tekenen is de mens en dan met name de psychologische aspecten van mensen: relaties – opvoeding – filosofie – zorg. Als mens kunnen we veel van het gezicht en de lichaamshouding van andere mensen aflezen. Onze gezichten zijn emotioneel en geven een indicatie van iemands belevingswereld. Juist deze indicatie van wat een ander zou kunnen voelen en/of denken fascineert me en probeer ik vaak te verwerken in mijn illustraties. Op deze manier probeer ik de kijker aan te sporen tot associatie en zich meer verbonden te voelen met de kern van het artikel. Zo hoop ik dat mijn illustraties uitnodigen om stil te staan bij de tekst en erover na te denken.


Voor mijn stress-project heb ik verschillende negatieve emoties getekend.
Inleven

Als ik een bepaald gevoel of een bepaalde emotie probeer te verbeelden, begin ik met het inleven in mijn zelf gecreëerde karakter. Welke emotie ervaart deze? Hoe voelt deze emotie? Hoe zou het bij mezelf tot uiting komen? Niet zelden kun je me tijdens het tekenen betrappen op het trekken van allerlei gezichten.


Voorbeelden van positieve emoties in mijn illustraties.