illustraties over mensen en hun belevingswereld

Een kijkje in mijn werkproces

Een nieuwe redactionele illustratie

In Flow Magazine las ik een artikel van Margriet Sitskoorn: “Wat gebeurt er in de hersenen als je overladen wordt met nieuwe prikkels?”. Dit artikel past helemaal bij mijn #100dayproject op instagram – 100 redactionele illustraties over hoe om te gaan met stress – waar ik eerder over schreef. Omdat er geen illustratie bij het artikel staat, besluit ik deze gaan maken. Dit geeft meteen de mogelijkheid om een kijkje te geven in mijn werkproces.

Schetsen

Wanneer ik een artikel krijg om te illustreren, lees ik de tekst eerst een keer globaal door. Hierna leg ik de tekst weg om de inhoud hiervan als het ware in mijn hoofd te laten sudderen. Later pak ik de tekst weer op om deze nogmaals goed door te lezen. Ik maak aantekeningen van stukken uit de tekst die tot mijn verbeelding spreken. Dan begin ik met het maken van een aantal simpele schetsjes voor mezelf, een soort van ideeën-dump. Ik dwing mezelf om meerdere ideeën te bedenken en niet meteen voor het eerste idee te gaan dat in mijn hoofd opkomt.

Door het schetsen van mijn ideeën, krijg ik er een beter beeld van hoe ze er als illustratie uit zouden kunnen zien. Ook kan ik zo beter overzien hoe tekst en beeld samenwerken.

Vervolgens maak ik een keuze uit mijn schetsjes.

De eerste schetsjes
Schets uitwerken

Nadat ik een keuze uit de schetsen gemaakt heb, ga ik deze verder uitwerken tot een betere schets. Hierbij let ik op de compositie, de vormen van mijn tekening en of mijn idee duidelijk overkomt. Ook gebruik ik nu de van de opdrachtgever gekregen afmetingen voor de illustratie. Deze uitgewerkte schets mail ik vervolgens naar de opdrachtgever voor goedkeuring of verbeterpunten.

Een uitgewerkte schets
De uitwerking – met de hand

Als ik goedkeuring voor mijn schets heb gekregen, begin ik met de uitwerking.

Ik leg mijn schets op de lichtbak en trek deze over op goed tekenpapier. Vervolgens perfectioneer ik de tekening met potlood, fineliner en een beetje kleurpotlood. Als ik tevreden ben met dit resultaat, scan ik de tekening en ga digitaal verder.

uitwerking met de hand
De uitwerking – digitaal

Nadat ik mijn tekening gescand heb, pas ik de helderheid en/of het contrast aan in Photoshop. Eventuele vlekjes haal ik weg. Ook zet ik er een achtergrond achter. De achtergrond die ik voor deze illustratie gebruik, heb ik jaren geleden gemaakt met aquarel en inmiddels al in vele illustraties gebruikt.

Vervolgens maak ik kleine correcties in de tekening in Procreate en kleur ik de paraplu in.

Digitale uitwerking

Als allerlaatste voeg ik de tekst toe, door knip en plak-werk van plaatjes van verschillende letters.

Door deze tekst is het geen rustig beeld meer, zodat het goed het gevoel weergeeft van overladen worden door prikkels.

Nu kan de illustratie in hoge resolutie als PDF naar de opdrachtgever verstuurd worden.

De uiteindelijke illustratie
De uiteindelijke illustratie

De illustratie naast de tekst, zo zou het er dan uit komen te zien.

Wat gebeurt er in de hersenen als je overladen wordt met nieuwe prikkels?