illustraties over mensen en hun belevingswereld

De ware aard

Wat illustreren voor mij betekent

Tekenen geeft me ontspanning en maakt me gelukkig. Net zoals ik gelukkig word van een afbeelding die me raakt.
Bovendien houd ik van verdieping, o.a. door het lezen van teksten uit magazines en vakbladen. Een goede illustratie kan me vaak overhalen een tekst te lezen en er over na te denken. Door het lezen van informatie ga je de wereld beter begrijpen. Zo wil ik met mijn illustraties bijdragen aan het zelfbewust zijn van mensen.

Mensbeeld-illustraties

Afgelopen zomer heb ik met heel veel plezier aan de illustraties voor de VPROgids gewerkt voor artikelen over de zomerserie van OVT: ‘De ware aard. Ons mensbeeld in 8 klassiekers’
Ik vond het heerlijk om de achtergrond van deze klassiekers in te duiken (ik had helaas geen tijd om ze allemaal te lezen, maar gelukkig zijn er genoeg samenvattingen te vinden) om vervolgens te brainstormen over hoe de inhoud van een klassieker te koppelen aan het mensbeeld dat ik daarvoor opgekregen had. De ene keer was dat een grotere uitdaging dan de andere. Niet alle klassiekers kende ik al en ik merkte dat ik het echt heel leuk vond hier meer over te weten te komen.
Ik hoop dat anderen door de illustraties geprikkeld werden om de tekst in de gids over de radiouitzending van OVT te lezen, waarna ze hopelijk geprikkeld werden om deze uitzending (of de podcast) te luisteren om zo ook na te gaan denken over het mensbeeld dat in de klassieker besproken werd en over je eigen mensbeeld.

De hypocriet – Belijdenissen – Augustinus
Het getemde beest – Leviathan – Thomas Hobbes
De homo economicus – The Wealth of Nations – Adam Smith
De aap met geweten – De afstamming van de mens – Charles Darwin
De neuroot – Het onbehagen in de cultuur – Sigmund Freud
De overlever – Is dit een mens? – Primo Levi
De meeloper – Eichmann in Jeruzalem – Hannah Arendt
De gutmensch – A Paradise Built in Hell – Rebecca Solnit